Meer dan 130 jaar geschiedenis

Het kasteel uit de 19de eeuw is gelegen op een helling boven de rivier de Creuse met prachtig uitzicht over de Brenne. Vóór de Franse Revolutie stond op deze plaats een pachthoeve (métairie) die toebehoorde aan de priorij van Longefont te Oulches. In 1832 werd het huidige kasteel opgetrokken op de grondvesten van deze hoeve, waarna in 1867 en vervolgens in 1893 het gebouw werd vergroot tot zijn huidige omvang in opdracht van Charles Lagarde (vandaar de inscriptie CL 1893 op de zuidgevel).

In 1889 werd de poorterswoning (Maison de garde) gebouwd en de kapel gewijd aan Saint-Raymond volgde in 1894. Te noteren valt ook dat de schapenstal met zijn mooie boogwelfsels en daterend uit de 18de eeuw gedeeltelijk uitbrandde bij de aftocht van de Duitse Wehrmacht in 1944.

Het domein

Het kasteeldomein bevindt zich in hartje Frankrijk, in de streek van de Brenne, een natuurpark op 2 uur rijden ten zuidwesten van Parijs. Het domein is 24 ha groot, is begroeid met eeuwenoude eikebossen op de zuidelijke helling aan de rivier de Creuse.

Het kasteel staat hoog boven de rivier en wordt omgeven door een cour d’Honneur met rozentuin, een 19de eeuwse waterput en oude ceder- en kastanjebomen.

Deze cour d’Honneur is toegankelijk langs een, met linden afgezoomde, noordelijke oprijlaan via de Chemin de Pellebuzan vanuit het dorpje Scoury. Het is deze oprijlaan die ook rechtstreeks toegang geeft tot het merengebied van het natuurpark van de Brenne.

Fauna op het domein

Door zijn ligging en uitgestrektheid is het domein een ideale leefomgeving voor ree, everzwijn, das en vos. De in Vlaanderen vrij zeldzame gele kwikstaart is hier waar te nemen, verder nog de buizerd, de boomklever, boere- en huiszwaluwen, de bosuil, de hop, de visarend, de rode wouw, de ijsvogel… om er maar enkele op te noemen.

En niet te vergeten ons koppeltje kerkuilen (Effraie des clochers) dat elk jaar opnieuw broedt in één van de gebouwen op het domein, dit jaar opnieuw een succesvol legsel van 2 jongen!